FCI SK koosolek Prahas

25-26.11.23 toimus Prahas selleaastane FCI sõnakuulelikkuse komisjoni koosolek.

Koosolekust võtsid osa esindajad 16. erinevast riigist: Soomest, Sloveeniast, Tšehhist, Itaaliast, Hispaaniast, Kreekast, Lätist, Rootsist, Norrast, Austriast, Hollandist, Saksamaalt, Poolast, Belgiast, Šveitsist ja Eestist.


1. Laupäeva hommikul algas koosolek delegaatide tutvustusega. Kuna sel sügisel kinnitas FCI taas delegaadid kaheks aastaks, siis mõnes riigis oli esindaja muutunud. Esimest korda oli koosolekul Kreeka ja Poola esindajad.
2. Esimene suurem arutelu oli selle aasta MMi korraldus Hispaanias. Kõik olid väga rahul korraldusega. Hispaanlased olid korralduse väga hästi läbi mõelnud, teinud piisavalt ettevalmistusi ning näinud vaeva ka pisidetailidega. Kitsaskohtadena toodi välja, et päeva jooksul oli võistlejate tingimused siiski ebavõrdsed (temperatuur) ning jooksukaga emastel ei olnud võimalik võrdsetel tingimustel treenida.
3. MMide arutelu. MM 2024 toimub Lätis. Peakohtunikuks määrati Ton Hoffmann. Kohtunikud: Vladislava Akimova (Läti), Pernilla Tallberg (Soome), Clemente Grosso (Itaalia), Jan Brücker (Saksamaa).
Kuna Läti on ametlikult teada andnud, et MMil ei saa osaleda jooksuajas emased (nõue tuleb nende seadustest), siis see on tekitanud palju arutelu. Läti kennelliit ja FCI komisjon ja FCI tegutsevad selle nimel, et saaks eriloaga lubada MMi ajal jooksuajas emased võistlema. Kahjuks hetkel ei saa öelda, kas seda siiski lubatakse või kuna võiks tulla otsus selle kohta.
4. 2-6.07.2025 toimub MM Norras, Sandefjordis. https://oslofjord.com/en/about-oslofjord/MMiga samal ajal toimub seal ka suur koertenäitus, mis asub siiski veidi eemal. Kohtunikud: Norra, Ukraina, Portugal, Eesti.
Ettepanek, et 2026 võiks MM toimuda Rootsis ning 2027 Portugalis. Need on siiski veel kinnitamata.
5. Komisjonil tuli valida uus president, asepresident ning sekretär. Uueks presidendiks valiti Christian Steinlechner (Austria). Asepresidendiks jäi endiselt Hanspeter Jutzi (Šveits) ja sekretäriks Stasa Pardubsky (Sloveenia).
6. FCI kohtunike koolitus toimub järgmise aasta sügisel Itaalias. Kuupäev veel lahtine.
7. SK eeskirja muudatused. Tehti otsus, et eeskirja tulevad väikesed parandused/täpsustused, mis peaks hakkama kehtima alates 2025. Suuremaid muudatusi/uusi harjutusi ei tule enne aastat 2030. Arutati erinevaid kohti, mis vajaks täpsustamist või sõnastuse parandust.
8. Täiendamisel on ka MMi eeskiri. Töörühm on selle enamvähem kokku pannud. Suurema muudatusena on sinna lisatud plaan, kuidas korraldada MMi suurema osalejate arvuga.
9. Muud küsimused.
– Kas ja kuidas peaks võistlustel tagama, et koertel oleks võimalus platsilt lahkuda. Leiti, et siseruumides piisab, kui on olemas nö lahtine värav või külg, kust koer saab lahkuda. Üldine seisukoht, et kui koer töötab ja ka kogemata satub platsilt välja, nt eemaldub liiga palju vms, siis see ei tohiks olla 0 või dsq. Kohtunik peaks kontrollima platsil ja platsiplaani, et selliseid olukordi vältida.
– Liikumisjuht ei pea hantleid üles tõstma, aga võib. Harjutuses 3.8. ei tohi seda teha. 
– Tehti ettepanek, et ka liikumisjuhtidele võiks teha rahvusvahelise koolituse.
– Riigid võiks üle vaadata kohtunike listi, mis on FCI kodulehel ning seda täiendada.
10. Järgmine koosolek on online koosolek 16.04.24. Reaalse kohtumisega koosolek on päev peale MMi Lätis.


Posted

in

by

Tags: